Orvos TESZT

Sokan nem is sejtjük, milyen veszélyeknek tehetjük ki magunkat egy egyszerű laptop használattal is, amennyiben nem tartunk be bizonyos óvintézkedéseket. Ilyen óvintézkedés lehet maga a laptoppárna, mely ebben a szerepben nem kényelmi, hanem fontos egészségvédelmi tartozék.

„Azok a férfiak, akik laptopjukat nagyrészt ölben tartva használják, jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy egyszer apák lehessenek.”


Dr. Fekete Ferenc, 1 éven át tesztelte a laptoppárnát!

laptopparna_egeszseg_1

A New Scientist/BBC munkatársai egy kísérletsorozatban 29 önkéntest vizsgáltak meg, melynek során kiderült, hogy a lábbakkal kiegyensúlyozott hordozható számítógép megtartása és a processzor által termelt hő körülbelül 2,8 fokkal emeli a herezacskó hőmérsékletét. A kutatók most azt vizsgálják, hogy az így termelt hő mennyire hat a termékenységre. Az általános kapcsolat a herezacskó hőmérséklete és az alacsony termékenység között már jól dokumentált tény. A hő hatása a sperma minőségére ideiglenes, ezért a leendő apáknak javasolt a forró fürdő, a szauna és a szűk alsónemű elkerülése.

A New York-i egyetem kutatója, Dr. Jefim Sheinkin szerint kísérletei azt sugallják, hogy a laptopok egyre növekvő száma is rizikófaktor lehet a férfi termékenység kérdésében. Ugyanis itt kifejezetten nem rövid távú, alkalmi hőhatásról van szó, hanem a számítógép ismételt használatáról általában ugyanolyan hőmérsékleti értékekkel, éveken át naponta több alkalommal, ami az egész generációt érinti.

laptopparna_egeszseg_2

Marc Goldstein termékenység szakértő szerint erre eddig senki nem is gondolt, de a tények tükrében nagyon hamar komoly probléma válhat belőle. Sheinkin elmondása szerint kutatását egy egyetemi diák ihlette. A diák ugyanis rámutatott arra, hogy ezek a készülékek mekkora hőt termelnek, mígnem akár a 70 fokos üzemi hőmérsékletet is elérhetik, ráadásul a férfiak az asztal helyett inkább a lábukat részesítik előnyben a gép megtartásához.

Sheinkin kísérletében 21-35 év közötti egészséges férfiak vettek részt, akiket megkértek, hogy legalább egy órán át tartsák térdeiken a működő számítógépeket. Az elektronikus érzékelők minden harmadik másodpercben mérték a herék hőmérsékletét.

Még akkor is, ha a számítógépen nem folyt komolyabb munka, a férfiak combjának és heréinek hőmérséklete 2,0 Clesius fokkal nőtt. A számítógép használatával az érték még 0,7 fokkal emelkedett. 2,6 fokos hőemelkedést tapasztaltak a bal, és 2,8 fokosat a jobb herén. A korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a hőmérsékletemelkedés pont elég ahhoz, hogy hatással legyen a sperma minőségére és a termékenységre. A kutatók a jövőben behatóbban szeretnék ezt vizsgálni.

laptopparna_egeszseg_4

Körülbelül 150 millió férfi használ a világon a laptopot, nagy részük térdükre támasztva az eszközt. Egyelőre a kutatás még nem derítette ki, hogy mi az a pontos frekvencia és hőemelkedésnek kitett időtartam, mely visszafordíthatóan vagy visszafordíthatatlanul károsíthatja a férfi termékenységet. A kutatók szerint elvileg bármilyen változás visszafordítható, de a laptopok ismételt használata akár egy életre szóló terméketlenséget is okozhat. Természetesen ezeket a feltételezéseket még alá kell támasztani. Mindenesetre már most érdemes odafigyelniük a tiniknek és fiatal férfiaknak a laptop használat során az egészségük védelmére.”

New Scientist/BBC